Off Canvas sidebar is empty

Genel

BAŞHÜYÜK KARAÇAY-MALKAR KÜLTÜR DERNEĞİ

Başhüyük Karaçay-Malkar Kültür Derneği, 1989 yılında, Konya ilinin Sarayönü ilçesine bağlı Başhüyük kasabasında kurulmuştur. Derneğin başlıca amaçları; kasabanın sosyal bakımından gelişimi, güzelleşmesi ve kalkındırılması için çalışmalar yapılmasını sağlamak, geleneksel kültür değerlerini derleyip uygar dünya kültürü ile uyumlu biçimde geliştirmek, üyelerinin kültür düzeylerini yükseltmek, onları geleneksel kültür değerlerine saygılı ülke ve dünya gerçeklerini bilen aydın yurttaşlar olarak topluma daha yararlı insanlar haline getirmektir. Başhüyük Karaçay-Malkar Kültür Derneğinin kurucuları: Şaban Mirza, Metin Güçlü, M. Selim İtez, Suat Abayhan, Şerafettin Zügül, A. Selçuk Sevinç, Zekeriya Abayhan.

Başhüyük Karaçay-Malkar Kültür Derneğinin 2006 yılı Nisan ayında yapılan son dernek genel kurul toplantısında yeni yönetim kurulu şöyle belirlenmiştir:

1. Alper Karçaaltıncaba
2. Fevzi Karçaaltıncaba
3. Galip Karçaaltıncaba
4. Ali Karçaaltıncaba
5. Yunus Zamahay

Dernek yönetim kurulu başkanlığına Alper Karçaaltıncaba seçilmiştir.

* * *

Sayın Başkan kendinizi kısaca tanıtır mısınız?

1982 yılında Başhüyük kasabasında doğdum. Babam Cabaları sülalesinden Suat, annem Bavçuları sülalesinden Kazim Mirza kızı Beyhan’dır. İlk ve orta okulu Başhüyük’te okudum. Daha sonra Sarayönü Sağlık Meslek Lisesinden mezun oldum. Askerlik görevimi Kütahya’da tamamladım. Halen, Konya’da, MNG Kargo şirketinde görev yapmaktayım.

Dernek ve faaliyetleri hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?

Geçtiğimiz yılın Nisan ayında dernek genel kurulu toplantı. Yönetimi ben ve arkadaşlarım devraldık. Yönetim kurulu belirlendikten sonra ilk iş olarak, gerek düzenlediğimiz toplantılarla, gerekse büyüklerimizin yanına giderek, onların dilek ve temennilerini dinledik. Onların en fazla dile getirdiği konu dilimizle ilgili idi. Dilimizin her geçen gün unutulmakta olduğu, bunun için bir çare bulunması gerektiğini söylüyorlardı. Biz de, bunun için bir tiyatro grubu kurmaya karar verdik. Kurulacak bu tiyatro grubu Karaçay-Malkar diliyle tiyatro ve piyesleri sahneye koyacak. Bunun dışında, konuyla ilgili yapılabilecek her türlü faaliyet önerilerine açığız. Elimizden geldiğince bu konu üzerinde durmak ve faaliyetler yapmak istiyoruz. Çünkü dilimiz bizim her şeyimiz. Dilimiz olmazsa bizler de olmayız. Bunun dışında, bir bilgisayar program hazırlatıyoruz. Bu programda kasabamızda oturan ve kasabamız dışında Türkiye’nin çeşitli il ve ilçelerinde yaşayan hemşehrilerimizin isim, sülale, adres, telefon, kan grubu ve daha birçok bilgileri yer alacak. Böylelikle kasabamızda ve kasabımız dışında yaşayan bütün hemşehrilerimizle irtibatmız daha kuvvetli olacak.

Halk danslarıyla ilgili derneğin bir çalışması var mı?

Derneğimiz bu konuyla ilgili inşallah büyük bir faaliyet içerisine girmiştir. Başhüyük Karaçay-Malkar Derneği Kafkas Halk Dansları adıyla bir folklor ekibi kurulma aşamasındadır. Geçtiğimiz aylarda Türkiye’ye gösteriler yapmak için gelen Balkarya ekibi ile sürekli temas halindeyiz. Onlara, kurulacak olan ekibi için, on iki çiftlik Kafkas elbisesi siparişi verdik. Yakın bir zamanda kıyafetler gelecek. Ayrıca yine ekibi çalıştırmak için de Balkarya’dan bir hoca getirtmeyi düşünüyoruz. Bu konuda Balkarya ile sürekli görüşme halindeyiz. Halk dansları çalışmalarımız Konya’da Selçuk Üniversitesi’nin spor salonunda yapılacak. Bu konuda bize Nedim İtez ağabeyimiz çok yardımcı oldu. Kendisine çok teşekkür ediyoruz. Folklor ekibimiz küçükten büyüğe üç grup halinde çalışmalar yapacak. Birinci grupta, çalışmalara layıkıyla katılan, dans etme konusunda kendisini geliştiren ve sonuçta gösterilere çıkacak olan on iki çift çalışacak. İkinci grupta, çalışmaları aksatmayan ve her an birinci gruba yükselerek gösteri ekibinde yer alacak olanlar çalışacak. Üçüncü grupta ise, birinci grubun alt yapısını oluşturacak, geleceğin birinci gurubunu oluşturacak küçüklerden oluşacaktır.

2007 yılı, resmi olarak, Başhüyük kasabasının kuruluşunun 100. yılı. Bununla ilgili derneğin bir çalışması var mı?

Kasabamızın kuruluşunun 100. yıl kutlamalarını, kasabamızın Belediye Başkanı Sayın Tokay Mirza ile birlikte düzenleyeceğiz. Sayın Belediye Başkanımızın konuyla ilgili çok büyük ve güzel projeleri var. Mesela, bu kutlamaları bir günde değil de, bir haftaya içerisine yayarak gerçekleştirmek gibi bir düşüncesi var. Bizler den onun organizasyonunda yer alıp, üzerimize düşen görevleri yerine getirmeye çalışacağız.

Gençlerin derneğe ilgisi nasıl? Derneğe geliyorlar mı?

Biz gençlerin, kültürümüze ve derneğe ilgisini çekmek için, bilhassa bayramlarda “toy” düzenliyoruz. Böylelikle bir nebze olsun gençlerin derneğe gelmelerini sağladık. Derneğimizde bir de çay ocağı kurduk. Gençler böylelikle kahveye gitmek yerine derneğe gelmeye başladılar. Böylece gençler geceleri derneğe gelerek sohbet etme imkanı buldular. Ayrıca bir de pinpon masası aldık. Gündüz olsun, gece olsun, gençler derneğe gelerek pinpon oynuyorlar. Böylelikle derneğe gelen gençlerin sayısı artmaya başladı. Ben, Konya’da çalıştığım için ancak hafta sonları gelebiliyorum. Dernek yönetiminden daha çok Fevzi Karçaaltıncaba ve Yunus Zamahay dernekte bulunmaya çalışıyorlar.

Derneğin eğitim konusunda bir faaliyet var mı?

Yönetim olarak biz dernekte gençlere bilgisayar kursu açmayı planlıyoruz. Bunun dışında, derneğin akordeonları oldukça eskimiş durumda. Yeni akordeonlar alacağız. Akordeonlar alındıktan sonra gençlere akordeon kursu açacağız. Yine, daha önce bahsettiğim gibi, bir tiyatro grubu projemiz var.

Derneğin sıkıntıları var mıdır?

Bütün derneklerde olduğu gibi, elbette, bizim derneğimizin de birtakım sıkıntıları vardır. Bunların başında da maddi sıkıntılar gelmektedir. Derneğimiz gelirleri çok azdır. Aidatlar ve kasabamızın hayırsever insanlarının yaptığı bağışlar dışında, derneğimizin bir maddi geliri yoktur. Derneğin maddi sıkıntısı olunca tabii ki faaliyetlerimiz istediğimiz gibi yürümüyor. Açıkçası paramız olmadığı için büyük işlere girişemiyoruz. Derneğimizin maddi bakımdan sıkıntılı olması sebebiyle, dergimizin üçüncü sayısı çıkaramıyoruz. Derneğin biraz parası vardı. Bu parayı, daha önce belirttiğim gibi, derneğimizin folklor ekibi için sipariş edilen kıyafetlere harcadık. Derneğimize gelir sağlamak için birtakım faaliyetler yapmaya çalışıyoruz. Mesela bir dernek takvimi bastık. Balkarya ekibi, derneğimize gelir olması için, bize kendi dvd’lerini hediye etti. bunun dışında derneğimiz, Balkarya ekibi ve Başhüyük kasabasının yer aldığı bir slayt gösteri cd’si hazırladık. İşte bu ve bunun gibi malzemelerle az da olsa derneğe gelir sağlamaya çalışıyoruz.

Derneğin üye sayısı şu ne kadar?

Derneğimiz üye sayısı da şu anda bir hayli azalmış durumdadır. Halen derneğimizin üye saysı 58 kişidir. Derneğimizin üyesi önceden daha fazlaydı. Fakat bu üyelerin birçoğu aidatlarını uzun zamandır ödemediklerinden üyelikten düşmüş oldular. Ben ve arkadaşlarım, dernek yönetimine geldikten sonra derneğimize 15-20 kişiyi üye yaptık.

Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Biz, Başhüyük kasabası gençleri olarak, kültürümüzü, adetlerimizi ve geleneklerimizi yaşatmak istiyoruz. Dernek olarak bu konuda bir şeyler yapmak istiyoruz. Bunun için kasabamızda ve kasabamız dışında yaşayan hemşehrilerimizin yardımlarını bekliyoruz. Derneğimize üye olmalarını ve aktif olarak bizimle çalışmalarını, bize yardımcı olmalarını istiyoruz. Derneğimizi maddi yönden desteklemelerini istiyoruz.

kamatur.org

Karaçay Malkar Türkiye

Login

{loadmoduleid ? string:? string:? string:? string:? string:? string:? string:? string:? string:? string:261 ? ? ? ? ? ? ? ? ? ?}