Popüler İçerik

left direction
right direction

TİFLİS, KAFKASYA’NIN BİLİM VE KÜLTÜR MERKEZİ OLMALIDIR

  • PDF

Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti Batı Kafkasya Analitik Araştırmalar Merkezi Müdürü Boris Orusov, Gürcistan’ın başkenti Tiflis’in bütün Kafkasya’nın bilim ve kültür merkezi olması gerektiğini söyledi. Gürcistan’ın birkaç yıl öncesine göre tamamen farklı ve müspet yönde gelişmeler gösteren bir ülke haline geldiğini ifade eden Orusov, Gürcistan’ın yakın komşuları olan Kuzey Kafkasya cumhuriyetleriyle her türlü alanda işbirliği içerisinde olmasını, kalkınmada büyük hamleler yapmasını bekliyoruz dedi.


 

Orusov, Gürcistan’ın, ortak Kafkas kimliğinin oluşmasında ve korunmasında tarihi bir rolünün olduğunu düşünüyorum. Biz şimdi Gürcistan’ın tekrar Kafkasya’da bilim ve kültür merkezi olmasını istiyoruz. Bu entegrasyon sürecinin temeli olacaktır dedi.

Boris Orusov, Birinci ve İkinci Kuzey Kafkasya Konferansları sonucunda, Kuzey-Batı Kafkasya’daki Çerkes sorununun artık Kafkaya sınırlarını da aşarak dünya kamuoyunda ciddi şekilde görüşülmeye başlandığını, İkinci Kuzey Kafkasya Konferansının da Tiflis şehrinde yapılmasının da Gürcü aydınlarının bu konuya müspet yaklaşımını ortaya koymuştur dedi. Bunun da Gürcistan’ın komşuları için güvenilir bir partner olarak net ve olumlu sinyaller göndermesi şeklinde anlaşıldığını ifade etti.

Konferansta, Karaçay-Malkar delegeleri, Çerkeslerin “Çerkes soykırımı”nın Rusya tarafından tanınması taleplerini açık bir şekilde desteklediler. Yakın geçmişte de, Karaçay-Malkarlılar Stalin sürgününü yaşamışlardı. Bu sebeple, Çerkes trajedisini hiç kimse bizim kadar iyi anlayamaz. Tiflis Konferansında da tarihi adaletin sağlanması için bizim manevi desteğimizi göstermemiz için böyle bir fırsatımız oldu.

Boris Orusov, “Çerkes soykırımı”na verilen desteğin; Karaçay-Malkarların da “Ortak Çerkes Hareketi” içerisinde yer alacağı şeklinde anlaşılmaması gerektiğini ifade etti. Bu konuda konuşmak için henüz zamana ihtiyaç duyulduğunu, çünkü bazı anlaşmazlıkların halen devam ettiğini belirtti.

Boris Orusov, Soçi olimpiyatları konusunda da tavırlarının kesin olduğunu, Rusya’nın öncelikle Çerkeslerin fikrini alması gerektiğini söyledi.


http://blumgardt.livejournal.com


2007-2010 © Tüm Hakları www.kamatur.org sitesine aittir.
Üçüncü şahıs ve kuruluşlar her türlü materyali sitemizi kaynak göstermek şartıyla kullanabilirler.
Aksi takdirde Telif Hakları Yasasına göre gerekli işlemlere başvurulacaktır.

 

TRANSLATE
TİFLİS, KAFKASYA’NIN BİLİM VE KÜLTÜR MERKEZİ OLMALIDIR
TİFLİS, KAFKASYA’NIN BİLİM VE KÜLTÜR MERKEZİ OLMALIDIR
Rastgele içerik

Yorum ekle

Kullanıcı girişi yapmadan yorum eklerseniz, yorumunuz yönetici onayından geçecektir.


Güvenlik kodu
Yenile

2007-2010 © Tüm Hakları www.kamatur.org sitesine aittir.
Üçüncü şahıs ve kuruluşlar her türlü materyali sitemizi kaynak göstermek şartıyla kullanabilirler.

Aksi takdirde Telif Hakları Yasasına göre gerekli işlemlere başvurulacaktır.

Buradasınız: Haberler TİFLİS, KAFKASYA’NIN BİLİM VE KÜLTÜR MERKEZİ OLMALIDIR