Hoş geldiniz, Ziyaretçi
Kullanıcı Adı Şifre: Beni hatırla

Çerkesya kelebeğinin adı ÇERKESK
(0 inceleyen) 
  • Sayfa:
  • 1

BAŞLIK: Çerkesya kelebeğinin adı ÇERKESK

​Çerkesya kelebeÄŸinin adı ÇERKESK 1 yıl, 10 ay önce #1970

  • KaMaTur
  • ÇEVRİMDIÅžI
  • Moderator
  • Gönderiler: 13
Çerkesya kelebeğinin adı ÇERKESK

Hatko Vural

Bu e-Posta adresi istek dışı postalardan korunmaktadır, görüntülüyebilmek için JavaScript etkinleştirilmelidir

.....

Çerkessk, artık kozasından yırtıp yakın bir ağacın dalına konmuş kelebek ise de, son zamanlarda hızla büyüyen, yakın gelecekte ise geçireceği evrim ile Çerkes halkının üzerinde karar kılıp, etrafında birleştiği bir Çerkes Kartalı olma yolunda ilerliyor.

Nasıl ki tırtıl, örülü kozasında önceden bilinemez şekilde kelebeğe evrildiyse, kelebek de aynı ince ayrım çizgisinde Kartala dönüşecektir.

Karaçay-Çerkesya 15 yıldır etnik ve yönetimsel açıdan sorunlu bir bölge.

İkinci Çeçen savaşını başlatma arifesindeki Rusya, Karaçay-Çerkesya da bilinçli olarak Karaçaylara iltimas geçerek yönetimi mahkeme kararıyla Karaçay kökenli başkan adayı Semenov’ a verdi. Zaten Karaçayların en büyük destekçileri de Çeçenlerdir.

Son başkan Karaçay kökenli Boris Ezbeyev ve onun temsil ettiği Karaçay Milliyetçileri ise Rusya’nın bu iltimasından dolayı iyice şımarmış durumda.

Kafkasya da Çerkesler aleyhine ircaa edilen hemen her olumsuz olayın ardından

Karaçay-Çeçen ittifakı veya bu kökenlerden insanlar çıkmaktadır.

İdeolojik ve maddi olarak ‘’Rusya dışından’’destek gördükleri de aşikar.

Hatta bölgede zaman zaman yakalanan ajanımsılar da zaman zaman gazete manşetlerimizi süslüyor. Bunlar da diaspora Çerkeslerinin uzağında değiller. İslamcı gösterilmeye çalışılan imajın ardında Çeçenlerinkine çok benzer aşırı milliyetçi argümanlar saklı.

Nedense Abhazya konusunda Gürcistan’a verilen Türkiye desteğine sitem eden kesimler, bu duruma pek ses çıkartmama eğilimindeler. Karaçay milliyetçiliğinin üzerini kamufle edip, Kafkasyacılık sevgisi diye sunuyorlar bizlere. Hatta bu kesim Çeçen komutan R.Gelayev’in Abhazya’ya karşı düzenlenen operasyonunda bile bu konuları göz ardı etmeyi seçti.

Bu sağlıksız bakış açısı, Çerkes diasporasını, genel görünüş de Kafkasya da olup bitenler konusunda, özellikle de Kafkasya da kendi bağından olan Çerkes insanlarının yaşadıkları olumsuzlukları anlamlandırabilme yetisinden mahrum bıraktı. Gerçekler uzun zaman sessizlik suikastına uğradı.

Çünkü bu tipolojiyi savunanların esas düşünsel mecrası, Kafkasya’yı ve Kafkas halklarını ’Türkiye’nin Diasporası’ olarak gören görüşleridir. Esasın yerine kendilerini koymakta, usulü belirlemeyi ise kadim devlet siyasetinin emin ellerine bırakmakta sakınca görmemektedirler. Kısacası Çerkes diasporası da pasif ve edilgen yapılmaya çalışılmış, şimdiye dek büyük ölçüde de başarılmıştır.

Rusya karşıtı potansiyel taşıdıklarına inandıkları için Karaçaylar bir dönem Türkiye’nin Kafkasyacı ideologlarının göz bebeği oldular. Rusya karşıtı hemen her olayı titizlikle destekleyen bu ideologlar, Çerkes-Karaçay sürtüşmesinde açıkça Karaçaylardan taraf olmayı seçtiler. Kimi Çerkesya insanları, ne zaman konuyu gündeme taşısalar, bu tipolojiye sahip klikler olaya cismiyeti belli olmayan kardeş kavgası süsü vererek, uzun süreden beri yaptıkları gibi hamaset edebiyatı ile geçiştirmeye, hatta kimi özel durumlarda sözü Kafkasya Çerkeslerinin ezilerek tasfiye edilmesine bile getirdiler.

Evrensel değerler herkesin ihtiyacı olmakla birlikte, bu türden ileri sürülen yamalı bohça misali tezler, olası Çerkes toparlanmasının önüne bilinçli olarak sürülen bir avlanma-surging tekniğidir. Kakofoniden ibarettir. Kaldı ki RF karşısında ‘’Kafkasyacı Resmi Tarih Tezleri’’ üretenleri ‘’Fahri Diplomat’’ statüsünde değerlendirmek lazım gelir.

Diplomatlık bürokratik bir meslektir, halk önderliği demek değildir, yazma sebebi, yazanın mesleki icabıdır ve dahili nemalandığı miktardır.

Fakat aynı girizgâha sahip kişilikler Abhazya’nın bağımsızlığının teminatı rolünü de kimseye kaptırmamakta ısrarcı idiler. Fakat Abhazya’nın Rus tahakkümünü kabulünden sonraki süreçte neredeyse Abhazya’nın baş düşmanı kesildiler.

Mesele aynı tas aynı hamam zihniyetidir. Büyük oranda şimdinin Kafkasyacıları, geçmişte Turancılıktan emeklidirler. Hala eski alışkanlıklarından ve ilişkiler yumağının etkisinden kurtulamamış gözükmektedirler.

Diğer kategorik temsil versiyonu ise, üzerinde durmaya değmeyecek derecede dejeneredir.

DÇB veya diğer muadili oluşumlarla aynı çizgidedir. Abhazya için 6000 adam göndeririz diyenler, kendi halkına burun kıvırmaktalar. Çerkesya fikri kışkırtıcıdır diyebilmekteler.

Bu politik duruşu anlamlandırabilmek ise mümkün değildir.

Abhazya’nın ise Çerkesler özelinde katkı sunabilecek herhangi bir nedensel pozisyon alması beklenemez bile, bunu hayal edenler siyaseten akıllarını kaybetmiş olmalıdırlar.

Çerkesya’nın kurulumda karşılaşılacak muhalefetin en büyüğü Karaçaylardan gelecektir.

1997 de Adıgey - Kabardey – Çerkes parlamentolarının ortak parlamenterler konseyi kurma kararına muhalefet ettikleri gibi. Çerkesya’nın kurulmasını kendileri için kötü sonuçlar doğuracak bir girişim olarak görüyorlar. Oysa konuştuklarında Çerkesya fikrine karşı olmadıklarını beyan etmekten de geri durmuyorlar. Fakat aldanmamalıyız.

Türkiye Çerkes diasporasının Rusya karşıtı kimi gruplarının faaliyetlerini bile anında Rusya’ya jurnalleyenler ile bunların yanında safça saf tutanlar aynı kategoridedir.

Gelişen durumlar herkesin malumu. Karaçay-Çerkesli Çerkesler bu duruma değişik kanallardan karşı koydular. Ama Çerkes cumhuriyetlerinin kendi iç meselelerini bir türlü halledememeleri, daha da önemlisi, Çerkes yönetim elitlerinin Moskova ya endeksli pasifist ve aleni çıkar ilişkileri neticesinde Çerkesler bir bütün olarak sahneye çıkamadılar.

Zor zamanlarda, K.Çerkesya’da ki Çerkes halkının hak ve çıkarlarını Derev ailesi korumaya çalıştı. Fakat Çerkesk de her olan olay artık Çerkesya’nın her yerinde hissediliyor, Çerkes halkının diasporasında da işitilip, biliniyor ve tepki veriliyor. Rusya dahil herkes hesabını yeniden yapıyor. Çünkü Çerkesk kelebeği her kanat çırpışında yalnız Çerkesk’deki 60 bin Çerkesin değil, Çerkesya’nın her köşesindeki 850 bin Çerkesin ve dünya Çerkes diasporasında ki 3-4 milyon Çerkesin yüzünde soğuk bir esinti geziniyor. Ve bu durum kimsenin hoşuna gitmiyor.

Çerkesk, Çerkeslerin yavaş yavaş kontrolsüzleştiği bir bölge. Kontrolsüzleşme, beraberinde hesaplara dahil olma sebebini de yaratıyor. Çerkesk ile Çerkesler güç olma kıvamına geliyor.

Çerkesk, Çerkesya cephesinin sıklet merkezi konumuna geliyor. Sonuç burada alınacaktır. Bir yüzü ile klasik Çerkes politikasının kapsam alanını daraltmasıyla (Abhazya ve Çeçen meselelerini gündem dışına itiyor) diğer yandan yeni kaynaklar ve ittifaklar cephe çizgisinin ucuna eklemleniyor. (Gürcistan ve Çerkes Sürgünü denklemi) Rusya ile pazarlıkta Çerkeslerin eli çeşitleniyor.

Rusya’nın görücüye çıkacağı Soçi 2014 den önce, KKFB’ndeki sorunları halletmesi gerekmektedir. Karaçay’a verilen taviz, sadece kopacak fırtınadan evvel, hedeflerin belirlenmesi için zeminin temiz tutulması işlevini gördü.

Çeçen sorununu Çeçenleştiren Rusya burada istediği sonuca ulaştı.

Çeçen sorununun bitmesinden ve tavizlerin kesileceğinden endişelenen kesim, Karaçay-Çerkes’teki sorunu tez elden etnik boyutuna dönüştürerek, Çerkesleri kışkırtıp suçlu düşürme çabasında.

Bunun için Çerkes gençlerine karşı alçakça cinayetler işleniyor.

Fakat Çerkesler soruna bir bütün olarak çözüm istemekteki ısrarları ile yani tek bir Çerkesya fikri üzerinde gündem yaratmakla, bu nifak tohumlarını boşa çıkartmaktadır. Sorunun bu bölge sınırlarının çok ötesinde devam ettiğinin Rusya yönetimi tarafından algılanması Çerkeslerin yararına, çözümden yana Çerkeslerin kazançlı çıkacağına işarettir.

Bizde, yaşam sahamızı anlamak, burada yürütülen faaliyetleri değerlendirmek, var olmak ve yönetmek için bilgi toplamak, toplananı sistemli bir şekilde kıymetlendirmek durumundayız..

Enformasyon ağlarını ustaca kullanarak kendimiz ve kendimiz dışındakilere de süratle ulaşarak bilgilendirmek, inisiyatifi ele almak zorundayız.

Hareketsizlik engelini aşmak için, Çerkesya dinamik unsurlarını diaspora ile birleştirerek, mevcutlar içinde kendimize bir yol açmakla başlamalıyız. Çerkesya metni bir kere yazılmıştır, artık hepimiz elimizden geldiğince bu metne katkı sağlayarak geliştirmek zorundayız.

Sonuç olarak yeni ve hareketli bir dönem bizleri bekliyor; bu yeni duruma yönelik kararımızı ’Evet Çerkesya’ şeklinde vermiş isek, üzerimizde on yıllardır itinayla kurgulanan suçlu psikolojisini aşıp; Haydi deyince harekete geçecek insanlar olmamız gerekiyor.

GeleceÄŸimizin zaman saati, bunu emrediyor!

=================================

Tsey Yasemin Çetin
Çerkesya Kelebeği: Çerkesk
Sayın Hatko, sanki orada yaşayan bir kişi kadar ayrıntılı yazmışsınız.

Rusya ile ilgili tespitleriniz enteresan ve çok içerden. Çerkesya konusun da yazdıklarınıza yüzde doksan katılıyorum.
Türkiye de ki hareketli figürler daha net ve açık tavır almalıdır konusunda ki görüşlerinize katılıyorum.

Sizi takip etmeye çalışacağım.

================================

02 Nisan 2010 Cuma Saat 15:15
Haxhurate Cetin
Çerkesya Kelebeği: Çerkesk
Sayin Hatko Vural
Bolge hakkinda ve genel anlamda durum degerlendirmesi yapan onemli, essiz bir makale. Elinize saglik.
Kendilerine pembe dunyalar kuran bir takim insanlarimizin kulagina ve yuregine isler umarim.
Basari ve saglik dileklerimle..


www.cherkessia.net/author_article_detail.php?article_id=100
  • Sayfa:
  • 1
Sayfa oluÅŸturulma süresi: 0.31 saniye

2007-2010 © Tüm Hakları www.kamatur.org sitesine aittir.
Üçüncü şahıs ve kuruluşlar her türlü materyali sitemizi kaynak göstermek şartıyla kullanabilirler.

Aksi takdirde Telif Hakları Yasasına göre gerekli işlemlere başvurulacaktır.

Buradasınız: Topluluk Cevaplanmayanlar